Boka tid online
/
/
Vad är Botox? Allt du behöver veta om Botox-behandlingar

Vad är Botox? Allt du behöver veta om Botox-behandlingar

Botox har snabbt kommit till att bli en av de mest populära behandlingarna inom skönhetsindustrin och har länge haft en roll inom medicin. Men vad är egentligen Botox? Hur fungerar det och varför är det så populärt? Trots sin ökade popularitet råder fortfarande många missuppfattningar och frågor kring dess säkerhet, effektivitet och användningsområden.

I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om Botox – från dess ursprung och verkningsmekanism, till dess användningsområden inom både estetisk och medicinsk behandling. Vi kommer också att gå igenom potentiella risker, biverkningar och vad du kan förvänta dig av en Botox-behandling.

Vad är Botox?

Botox är ett läkemedel som innehåller det aktiva ämnet botulinumtoxin typ A, vilket är ett nervgift som produceras av bakterien Clostridium botulinum. Även om termen ”gift” kan låta skrämmande, är det viktigt att förstå att tillverkning av Botox som läkemedel är extremt kontrollerat och reglerat. I sin medicinska form är det utspätt och administreras i mycket små doser, vilket gör att det kan betraktas som säkert. 

Hur fungerar Botox?

Botox används för att temporärt stänga av muskelns aktivitet, vilket innebär att du inte kan “spänna” muskeln. Denna enkla mekanism kan tillämpas för en mängd olika indikationer. Botulinumtoxin fungerar genom att blockera nervsignalerna till de muskler där medlet injiceras, vilket gör att de inte kan dra ihop sig. Detta förhindrar bland annat att rynkor, som orsakas av muskelrörelser, framträder eller förvärras. Samma mekanism som har en roll i estetiska injektioner har också en roll i medicinska områden, t.ex. migrän, muskelspasmer och överdriven svettning.

Vi kommer att gå igenom mer om detta längre ner i artikeln.

Botox för estetiska behandlingar

Den mest kända och populära användningen av Botox är inom estetiska behandlingar. Här används Botox främst för att behandla rynkor och fina linjer i ansiktet som uppstår på grund av åldrande (som medför förlust av fett samt strukturer under huden som håller huden “fast”) och muskelrörelser över tid. Rynkor som orsakas av ansiktsuttryck, såsom att le, rynka pannan eller kisa, kallas dynamiska rynkor, och även här har botox en god effekt.

Vanligaste områden som behandlas med Botox 

De vanligaste och mest populära estetiska behandlingsområdena för botox är:

  1. Pannrynkor: Horisontella linjer över pannan som uppstår när vi höjer ögonbrynen eller rynkar pannan. Genom att förhindra denna rörelse kan botox släta ut dessa rynkor.
  2. Kråksparkar: Små rynkor runt ögonen som utgår från huden när vi ler eller kisar.
  3. Glabellalinjer: Vertikala linjerna mellan ögonbrynen, ofta kallade ”argrynkor”. Dessa linjer blir framträdande när vi koncentrerar oss, rynkar på ögonbrynen eller är arga.
  4. Rökrynkor: Små vertikala linjer runt munnen, vanligtvis orsakade av åldrande eller rökning. Botox kan jämna ut dessa linjer och ge ett “mjukare” utseende runt läpparna.
  5. Browlift: Botox kan användas för att ge ett lyft av ögonbrynen vilket gör att ögonen ser mer öppna och pigga ut.
  6. Käklinje och ansiktskonturering: Botox kan användas för att slappna av muskler i käken vilket kan ge ett mjukare utseende och hjälpa till att definiera ansiktets konturer.

Förebyggande användning av Botox

Det finns många som använder botox i förebyggande syfte, det vill säga att man behandlas med botox innan rynkorna har uppkommit. Vetenskapen huruvida det faktiskt förebygger rynkor eller ej är tvetydigt. Det finns de som pekar på att den uppenbara mekanismen att förebygga muskelrörelser har den effekten, medan andra hävdar att en viss muskelaktivitet är nödvändig för att kunna transportera bort de ämnen som annars kan bidra till att rynkor utvecklas över tid.

Medicinska användningsområden för Botox

Utöver sina estetiska användningsområden har Botox en betydande roll inom viktiga medicinska tillämpningar. Faktum är att Botox ursprungligen utvecklades primärt för medicinskt bruk och fortsätter idag att vara ett viktigt verktyg inom flera områden av medicin.

  1. Kronisk migrän: Botox är godkänt som en effektiv behandling för kronisk migrän. Genom att injicera små doser av Botox i specifika muskler runt huvud och nacke kan smärtsignaler blockeras vilket minskar muskelspänningar som kan trigga migrän. Tillsammans med andra läkemedel och behandlingar har botox visat sig minska både frekvensen och intensiteten av migränattacker hos många patienter.
  2. Hyperhidros (överdriven svettning): För personer som lider av överdriven svettning, även kallat hyperhidros, kan Botox vara en effektiv lösning. Genom att blockera nervsignalerna till svettkörtlarna minskar Botox produktionen av svett avsevärt och är därför ett mycket effektivt läkemedel för att behandla överdriven svettning.
  3. Muskelsjukdomar och spasticitet: Botox används också för att behandla spasticitet, ett tillstånd som orsakar överaktivitet och spänningar i musklerna vilket kan uppstå vid sjukdomar som cerebral pares, stroke eller multipel skleros. Genom att injicera Botox i de drabbade musklerna kan spasticiteten minskas, vilket i sin tur förbättrar rörligheten, lindrar smärta och ökar patientens funktionalitet.
  4. Blåsöveraktivitet: För personer med överaktiv blåsa, som ofta upplever ett starkt och frekvent behov av att urinera eller har svårt att kontrollera blåsan, kan Botox vara en effektiv behandling. Genom att injicera Botox i urinblåsan kan muskelaktiviteten minskas, vilket minskar överaktiviteten och förbättrar kontrollen över blåsan. Detta leder till en betydande lindring av symtomen och kan förbättra patientens livskvalitet avsevärt.
  5. Skelning: Botox utvecklades ursprungligen för att behandla ögonproblem som skelning och ofrivilliga ögonryckningar. Genom att injicera Botox i de muskler som orsakar skelning, kan musklerna tillfälligt slappna av vilket hjälper till att korrigera ögonens position och effektivt behandla skelningen.

Hur fungerar en Botox-behandling?

En botox-behandling är både snabb och effektiv med minimal återhämtningstid vilket gör den populär bland patienter som söker smidiga estetiska ingrepp. En typisk behandling tar mellan 10 och 20 minuter och kräver sällan någon form av smärtstillande.

Här är en steg-för-steg genomgång av hur en Botox-behandling vanligtvis går till:

  1. Konsultation: Behandlingen inleds med en noggrann konsultation där din behandlare diskuterar dina mål och önskemål. Här identifieras även de områden som ska behandlas för att uppnå optimala resultat. Under konsultationen får du även information om eventuella risker och biverkningar. I Sverige är det dessutom lag på att det bör ha gått 48h mellan konsultationstillfället och behandlingstillfället för att man ska ha god betänketid och undvika “impulsköp”.
  2. Rengöring och förberedelse: Innan behandlingen påbörjas görs ett pricktest där en liten mängd Botox injiceras under huden, oftast på underarmen, för att kontrollera ifall medlet utlöser eventuella allergiska reaktioner. Området som ska behandlas rengörs noggrant, och på de flesta kliniker erbjuds även bedövningssalva för att minimera obehag under behandlingen.
  3. Injektioner: Botox injiceras med en mycket tunn nål i de specifika musklerna som ska behandlas. Antalet injektioner varierar beroende på vilket område som behandlas och hur stor dos som krävs. Proceduren är snabb och smärtfri för de flesta patienter, med endast ett lätt obehag vid injektionsstället.
  4. Eftervård: Efter injektionerna är det inte helt ovanligt med irritation från sticket, dvs lätt rodnad eller svullnad och ibland blåmärken. Dessa är vanligtvis övergående biverkningar. Det är viktigt att undvika att gnugga eller massera det behandlade området under de första 24 timmarna. Du bör även avstå från att använda smink de första 4 timmarna. Vissa förordar även att undvika träning och bastubad under det första dygnet för att optimera resultatet.

Vad kan du förvänta dig efter en Botox-behandling?

Effekterna av en Botox-behandling syns inte omedelbart. Det tar vanligtvis tre till sju dagar för resultatet att börja visa sig, och full effekt uppnås efter cirka två veckor. Resultatet varar vanligtvis mellan tre till sex månader. Vår kliniska erfarenhet är att effekten oftast brukar ligga närmare tre till fyra månader. Detta beror till stor del på hur mycket man injicerar, individens hud, ålder och hur snabbt kroppen bryter ner toxinet. 

Nackdelen med att injicera mer för att få en längre bestående effekt är att det kan “frysa” musklerna så att man helt tappar aktivitet, det kan därmed se mer onaturligt ut och risken för asymmetrisk effekt ökar.

Hur ofta bör man upprepa en botox-behandling? 

När Botox-effekten börjar avta, återgår musklerna till sin normala funktion och rynkorna kan börja bli synliga igen. För att bibehålla effekten behandlas många med botox regelbundet, vanligtvis var tredje till sjätte månad. Teoretiskt och från vår kliniska erfarenhet ska botox även ha en bestående effekt. Genom att minska muskelns aktivitet blir muskeln mindre, precis som en muskel man inte tränar. Muskelaktiviteten minskar då och därmed även rynkorna. Dessutom finns en teori om att när man vänjer muskeln med att vara avslappnad använder man den inte lika mycket, även när effekten gått ur.

Risker och biverkningar med Botox

Som med alla medicinska ingrepp finns det vissa risker och biverkningar med Botox, men de flesta är dock milda och övergående. De vanligaste biverkningarna är de som uppkommer i samband med nålstick, oavsett vad som injiceras. Dessa inkluderar bland annat rodnad, svullnad och blåmärken. Vissa kan även uppleva huvudvärk efter behandlingen.

Andra ovanliga biverkningar är infektion, allergisk reaktion och muskelsvaghet nära injektionsområdet (vilket kan leda till asymmetri eller hängande ögonlock). Lyckligtvis är alla dessa biverkningar övergående.

Vanliga missuppfattningar om Botox:

  1. ”Botox gör att du ser frusen ut”: En av de mest spridda missuppfattningarna är att Botox ger ett stelt och uttryckslöst ansikte. Botox kan definitivt få en att se frusen ut men det handlar till stor del om hur mycket som injiceras under en behandling. Injicerar man inte mycket stora mängder kan de flesta fortfarande visa ansiktsuttryck men kanske inte lika uttalat som tidigare.
  2. ”Botox är farligt”: Botox är i grunden ett gift, men det tillverkas under mycket säkra former och kontrollerna är extrema i och med att det är ett läkemedel. I den koncentrationen och doserna som det används inom estetik och medicin är det mycket låg risk för toxiska bieffekter.

Vem bör undvika Botox?

Botox är säkert för de flesta, men det finns vissa grupper som bör undvika behandlingen. Gravida och ammande kvinnor bör undvika Botox. Detta beror främst på att det inte finns tillräckligt med forskning om hur det påverkar fostret eller barnet. Personer med vissa neurologiska sjukdomar eller muskelsjukdomar, som myasthenia gravis, bör också konsultera en läkare innan de överväger Botox-behandling.

Innovation inom Botox

Botox har en mycket klar effekt, just därför används det “off-label” av många behandlare då teorin stödjer att det ska ge en viss effekt. Nedan har vi listat “off-label” behandlingar för botox:

  1. Spänningshuvudvärk: Spänningshuvudvärk orsakas av att musklerna i huvud/nackområdet är spända och därmed ökar känsligheten för smärtnerverna. Genom att minska spänningen minskar man därmed smärtan.
  2. Tandgnissling/tandpressning: Precis som vid behandling av spänningshuvudvärk är teorin om att behandla käkmusklerna med botox för att motverka tandgnissling/tandpressning samt många gånger huvudvärken som uppkommer till följd av detta, att en avslappnad muskel ej ger ett spänningstillstånd. Därmed minskar även smärtan. Botox har i studier visat sig ha effekt mot temporomandibulära tillstånd (smärta/dysfunktion som utgår från käkled och musklerna som används vid rörelse av käkleden).
  3. Microbotox/”Baby botox”: Istället för att fokusera på specifika rynkor, injiceras små mängder Botox ytligt över hela ansiktet för att förbättra hudens textur och minska porstorlek. Denna teknik ska ge slätare hud utan att dramatiskt förändra ansiktsuttryck.

FAQ om Botox

I följande sektion besvarar vi de vanligaste frågorna kring botox.

Hur lång tid tar en botox-behandling?

En vanlig behandling tar mellan 10–20 minuter och kräver ingen återhämtningstid.

Är Botox smärtsamt?

De flesta upplever ingen eller minimal smärta. Nålen som används är mycket tunn, och vissa kliniker erbjuder även bedövningssalva för att ytterligare minimera obehag.

Hur lång tid varar effekterna av botox?

Effekterna av botox varar vanligtvis mellan 3–6 månader beroende på individens förutsättningar och den injicerade mängden.

Kan botox användas för medicinska tillstånd?

Ja, botox används för att behandla flera medicinska tillstånd, inklusive kronisk migrän, hyperhidros (överdriven svettning), muskelsjukdomar och skelning.

Boka en botox-behandling hos Purakliniken idag

Boka din behandling hos oss idag eller kontakta oss för en kostnadsfri konsultation. Våra erfarna behandlare ger dig personlig rådgivning och hjälper dig att hitta den bästa lösningen för dina behov.

Taggar

Utforska mer

Den ultimata guiden till ett Hollywood Smile – allt du behöver veta

Snabbkurs i hollywood smile

Vad är hyalase?

Boka en behandling

Boka en behandling, eller kostnadsfri konsultation. För att se hur vi kan hjälpa dig.