Boka tid online

Borttagning av tandsten

/
/
Borttagning av tandsten

Vad är tandsten?

Tandsten är ett vanligt problem som kan leda till olika tandsjukdomar om det inte tas om hand. Tandsten är en förkalkning som bildas runt tanden.

När tandsten har bildats kan den inte enkelt avlägsnas genom borstning hemma. Det krävs att din tandläkare eller tandhygienist använder specialverktyg för att skrapa bort den. Vid tandrengöringen behandlas även tandköttet för eventuella inflammationer eller tandlossning som kan vara följden av tandsten.

Hur går en behandling till?

I en typisk behandling ingår:

  • Avlägsnande av tandsten och professionell tandrengöring.
  • Borttagning av missfärgningar från kaffe, te eller andra orsaker.
  • Kontroll av tandköttets hälsa och behandling vid behov.
  • Instruktioner för att upprätthålla god munhygien och förebygga tandsten och andra tandsjukdomar.
  • Avslutande polering för att ge tänderna en slät yta.

Tandrengöring ger en fräsch och ren känsla i munnen och är en viktig investering i din munhälsa. Priset för att avlägsna tandsten varierar beroende på dina behov och hur omfattande behandlingen blir.

Vad kan tandsten leda till för konsekvenser?

Det är viktigt att inte skjuta upp tandläkarbesöket då obehandlad tandsten kan leda till allvarligare tandsjukdomar som tandlossning. 

Om du har mer omfattande tandstensproblem kan det behövas flera behandlingar för att uppnå önskat resultat. Ibland kan även fördjupade tandköttsfickor kräva ytterligare behandling för att förebygga tandlossning.

Vad kan jag själv göra för att undvika tandsten?

För att undvika tandsten är regelbundna tandläkarbesök och noggrann munhygien viktigt. Borsta tänderna noggrant morgon och kväll, använd tandtråd eller mellanrumsborstar för att komma åt mellan tänderna, och undvik småätande mellan måltiderna.

Slutligen rekommenderas rökstopp, både för att förebygga tandsten men också för de negativa hälsoeffekterna som rökning och inflammation i tandköttet har.

Hur bokar jag en tid?

En behandling bokar du enklast genom att ringa oss eller boka en tid online.
Boka tid online