Boka tid online

Bettskenor

/
/
Bettskenor

Vad är en bettskena?

Tandgnissling eller pressning är vanliga problem som kan leda till allvarligt slitage och obehag. En bettskena är en effektiv lösning som används under natten för att skydda tänderna och avlasta käken.

Bettskenan fungerar som en stötdämpare som minskar trycket från käkmusklerna och skyddar mot slitage. Den är tillverkad av antingen mjuk eller hårdplast och anpassas efter dina tänder och behov. 

Behöver jag en bettskena?

Om du upplever smärta i käkleden, huvudvärk eller andra symptom på bruxism kan en bettskena vara den rätta behandlingen för dig. Vid en vanlig tandläkarundersökning kan tecken på tandgnissling eller tandpressning upptäckas. Det kan vara ökad slitage på tänderna eller vassa kanter. Din tandläkare kan också känna på käkarna och bedöma hur tänderna möts och om det finns begränsningar i käkens rörelse.

Priset för en bettskena varierar beroende på behov och utformning, men ligger vanligtvis på cirka 3500 kr. Vi rekommenderar att du undviker standardiserade skenor som köps på internet eller apotek, eftersom de kan vara mindre effektiva och öka risken för biverkningar.

När du börjar använda bettskenan kan det initialt kännas obekvämt, men detta brukar avta inom några veckor. Det är också viktigt att ha god munhygien och ta väl hand om din bettskena för att den ska ge önskat resultat och behålla sin passform.

Hur tar jag hand om min bettskena?

För att ta hand om din bettskena rekommenderas följande:

  • Borsta skenan dagligen med en mjuk tandborste och mild tandkräm, flytande tvål eller diskmedel.
  • Undvik att utsätta skenan för hett vatten eller diskmaskin.
  • Förvara skenan i vatten när den inte används för att förhindra förändringar i plasten.
  • Vid behov av rengöring från tandsten, lägg skenan i ett glas med bordsättika och vatten i lika delar under dagen.

Om din bettskena förlorar sin passform eller uppstår andra problem, kontakta din tandläkare för undersökning och eventuell justering. Det är också viktigt att ta med din bettskena vid varje besök hos oss på Folktandvården för regelbunden kontroll.

Hur bokar jag en tid?

En behandling bokar du enklast genom att ringa oss eller boka en tid online.
Boka tid online