Boka tid online

Tandbryggor/tandbro

/
/
Tandbryggor/tandbro

Tandbryggor/tandbro

Tandbryggor (även känt som broar) är en form av konstruktion som används för att ersätta samt stärka skadade och förlorade tänder.

Det är en väl etablerad och effektiv metod för att återställa både funktion och utseende till ett leende.

Varför tandbroar?

Tandbryggor eller tandbroar kan användas till att täcka större luckor samt fästas på implantat om tänder saknas.
Tandbryggor kan vara en bra lösning för personer med käkproblem som orsakar smärta, obehag, tandförlust eller tandabrasion (nedslitning) och kan hjälpa till att förbättra talet och ätandet, samt ge en mer estetiskt tilltalande tandrad.

Olika typer av broar?

De olika typerna av tandbryggor har olika egenskaper. En keramisk brygga eller bro ser mer naturlig ut och matchar bättre mer färgen på omgivande tänder jämfört med till exempel en metallbrygga. Som exempel har vi zirkonium som är ett beständigt material med naturliga egenskaper, för att få det än mer likt naturliga tänder brukar porslin skiktas på det yttersta lagret för att ge tänderna ett “djup” och variation i färg, likt ens naturliga tänder. En metallbrygga har dock andra fördelar, passform och beständighet kan i vissa fall gynnas av att man använder sig utav en metallbrygga. Vilket material man behöver använda sig utav är beroende av flertalet faktorer, och vid ett besök inför en tandbrygga går vi igenom de olika behandlingsalternativen.

Hur går behandlingen till?

En typisk tandbrygga-behandling involverar flera steg:

  • Konsultation: Din tandläkare utför en noggrann undersökning av dina tänder och tar röntgenbilder för att bedöma din tandhälsa och om en tandbrygga är lämplig för dig.
  • Förberedelse: De befintliga tänderna som ska fungera som stöd för tandbryggan slipas och förbereds för att kunna fästa den. 
  • Avtryck och tillverkning: Avtryck tas för att skapa en individuellt anpassad tandbrygga. En tandtekniker tillverkar sedan tandbryggan, vilken även matchas i färg för att smälta naturligt in med dina övriga tänder.
  •  Provisorisk lösning och slutlig cementering: Under tiden tandbryggan tillverkas, kan en provisorisk lösning placeras för att säkerställa funktion och estetik. När den slutliga tandbryggan är klar, cementeras den permanent på plats av din tandläkare efter noggrann kontroll av passform och funktion.

Hur mycket kostar det?

Priset för en tandbrygga varierar beroende på flera faktorer, inklusive antalet tänder som ersätts, materialval och eventuella försäkringsmässiga täckningar. Materialvalen för en tandbrygga kan inkludera metall, keramik eller en kombination av båda, där keramiska alternativ vanligtvis föredras för dess estetiska fördelar och hållbarhet.

Hur bokar jag en tid?

En behandling bokar du enklast genom att ringa oss eller boka en tid online.
Boka tid online